Arme in razboiul anti-cancer
Nutrientii antitumorali
Pana cand se va gasi leacul acestui flagel care este cancerul, razboiul anti-cancer va fi o preocupare de baza pentru cercetatori, medici si pacienti. Intrucat cancerul este un mare producator de toxine, care toxine la randul lor alimenteaza anormalitatea celulelor, este de inteles ca printre primele reguli ale acestei lupte anti-cancer va fi detoxifierea organismului, care se realizeaza prin renuntarea la fumat, alcool sau drog, prin evitarea expunerii la substante nocive, radiatii sau alte cauze provocatoare de toxine. Intarirea sistemului imunitar este o alta componenta a luptei anti-cancer, actiune care s-ar putea realiza prin mai multe cai. Un factor important este alimentatia, care de cele mai multe ori este deficitara in nutrienti antitumorali, din cauza obiceiurilor alimentare daunatoare, cum ar fi consumul excesiv de carne de porc si grasimi, dar si neglijarii acelor alimente capabile a ne furniza “arme” in lupta anti-cancer. Dintre acestea, legumele, zarzavaturile, verdeturile si fructele sunt principalii furnizori de substante nutriente antitumorale, dar si alte grupe de alimente.
Legume si zarzavaturi anti-cancer
Gradina de legume si zarzavaturi este un depozit nesecat de nutrienti anti-cancer, lasand la o parte virtutile delicioase ale acestora, care permit o alimentatie sanatoasa si diversificata. Sa incepem cu varza alba care activeaza o enzima anticancerigena ; broccoli, conopida si napii care cresc rezistenta la cancer ; sparanghelul, ridichile si hreanul contin substante care diminueaza proliferarea celulelor canceroase ; morcovul, spanacul (click aici ), stevia ( click aici ), urzicile ( click aici ), laptuca ( click aici ), loboda alba si alte verdeturi care stimuleaza sinteza anticorpilor.
Sfecla rosie, varza rosie si stirul contin compusi cu efecte antitumorale ; usturoiul ( click aici ) neutralizeaza substantele cancerigene prin continutul sau bogat in alicina ; fasolea si lintea stimuleaza producerea de imunoglobuline, iar soia ( care poate inlocui cu succes proteinele din carne ) activeaza sistemul de aparare al organismului si incetineste inmultirea celulelor canceroase. Mararul, patrunjelul ( click aici ) , leusteanul, tarhonul si cimbrul au efect antitumoral, iar ceapa este utila prin actiunea ei antioxidanta. Se recomanda sa fie consumate pe cat este posibil crude, neprelucrate termic, deoarece astfel isi pastreaza efectele anticancerigene. Condimentele, ca scortisoara si nucsoara au efect antitumoral, iar coriandrul stimuleaza imunitatea. Busuiocul accelereaza producerea de anticorpi si lista plantelor anticancerigene poate continua.
Fructe si seminte anti-cancer
Livada, via, padurea si culturile de ceai sunt intre cei mai mari furnizori de produse bogate in nutrienti antitumorali. Dintre fructe, macesele, afinele, murele, coacazele, zmeura, agrisele, fructele de catina alba, visinele si ciresele sunt imunostimulatoare si antioxidante ; caisele, piersicile si prunele au in compozitie acizi organici, care reduc proportia de radicali liberi din organism ; citricele, lamai, portocale, contin substante antioxidante, iar grapefruitul are in plus in tesutul alb si un alt compus anticancerigen ; strugurii rosii contin o substanta care diminueaza proliferarea celulelor cancerigene, iar semintele acestora contin activatori ai celulelor imunitare. Semintele de caise, prune, piersici, mere, pere si gutui au actiune anticancerigena, iar nucile ( click aici ) au efect antitumoral, stimuleaza fabricarea anticorpilor, incetinesc degenerarea celulara si maresc rezistenta organismului la boli, inclusiv la cancer. Semintele de dovleac si mustar au in compozitie zinc, util in combaterea tuturor formelor de cancer, dar mai ales a celui de prostata, testicule, de san si ovarian. Ceaiurile din plante, indeosebi ceaiul verde, sunt un puternic antioxidant.
Cereale si uleiuri vegetale anti-cancer
Lanurile de cereale si semintele continute de acestea ne pot furniza arme puternice in lupta anti-cancer. Orzul verde si graul verde contin o substanta care incetineste dezvoltarea tumorilor maligne, iar graul germinat fortifica imunitatea. Borsul de tarate contine numeroase enzime cu rol imunostimulator. Taratele de grau si de porumb si fulgii de ovaz sunt utile mai ales in combaterea cancerului de colon. Dar uleiurile vegetale contin si o mare cantitate de coenzima Q10, care are importante efecte imunitare anticancerigene.
Uleiurile vegetale stimuleaza producerea unor hormoni care accelereaza sinteza de celule imunitare ; o categorie aparte de nutrienti imunitari antitumorali o constituie uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece, din seminte de struguri ( click aici ), de soia, rapita, floarea soarelui, susan, miez de nuca, alune, fistic si germeni de porumb. Uleiurile vegetale au actiune antioxidanta si stimuleaza producerea unor hormoni care accelereaza sinteza de celule imunitare. Strans legate de efectele imunitare ale uleiurilor vegetale sunt si cele ale calciului sintetizat pe cale naturala, in special al celui obtinut din cojile de oua ( click aici ), dar si din lapte, in special cel prins si iaurtul ( click aici ) obtinut pe cale naturala.
Lactate si oua anti-cancer
Intre cele de mai sus, lactatele si ouale au si ele locul lor : laptele prins si iaurtul au efect antitumoral, mai ales in neoplasmul intestinelor ; laptele de capra are in plus si alte substante anticancerigene, ca si zerul care are efecte imunostimulante si antitumorale, iar branza de vaci proaspata dezactiveaza radicalii liberi. Ouale stimuleaza eliminarea toxinelor din organism si fortifica sistemul imunitar.
Alte “arme” anti-cancer
Oceanul si stupina ne dau si ele nutrienti antitumorali : pestele oceanic are in compozitie importante substante anticancerigene, dar si coenzima Q10 care este imunitara si antitumorala ; fructele de mare si algele marine au efect antioxidant notabil. Polenul apicol, este si el antitumoral, continand un aminoacid antioxidant si imunitar.
Este lesne de inteles ca, daca soia inlocuieste excelent carnea in meniul nostru, completand cu peste, legume, zarzavaturi, verdeturi, fructe, seminte si alti nutrienti antitumorali, vom obtine mancaruri gustoase, aspectuoase, dar mai ales extrem de sanatoase, vom obtine dezintoxicarea organismului si intarirea sistemului nostru imunitar, care va fi capabil sa lupte cu succes impotriva cancerului.
*Material oferit de Revista ElyStar® OnLine – www.elystar.ro