Aloe vera – regina plantelor terapeutice
Aloe vera este o planta subtropicala, inalta de aproximativ 1 m, cu frunze late si carnoase, intalnita destul de des si in ghivecele gospodariilor de la noi. Este recunoscuta inca din vechime ca vindecator universal, avand efect antiseptic, dezinfectant, antiinflamator si se spune ca poate stimula chiar regenerarea celulara. Cunoscuta de secole si mentionata in vechi tratate medicale egiptene, chinezesti, grecesti, aloe vera a fost studiata in mod stiintific in vremurile moderne, cercetari care au descoperit numeroase utilizari ale acesteia.
Utilizari
Oamenii de stiinta au studiat aloe vera pentru beneficiile ei potentiale, atunci cand este administrata oral, dar pana acum nu s-au tras concluzii neaparat definitorii. Unii spun ca este buna ca tratament pentru artrita, diabet zaharat si ulcer duodenal. Este intelept sa privim toate acestea cu precautie, pentru ca, de exemplu, se stie ca aloe vera este un laxativ atat de puternic, incat poate produce crampe severe sau diaree, insotite de pierderi de lichide, electroliti si minerale care joaca un rol esential in functionarea organismului.
Deoarece administrarea orala, intern, necesita precautii, ne oprim la aloe vera ca fiind unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru piele, din cate au fost descoperite vreodata, drept pentru care este si cea mai folosita planta in industria farmaceutica. Se foloseste in acnee, arsuri solare, eruptie cauzata de caldura, iritatii dupa barbierit, negi, par si piele uscate, pete de varsta, psoriazis, riduri, vezicule si zona zoster. Gelul de aloe vera este folosit si impotriva arsurilor solare, rani si alte probleme ale pielii, dar si pentru tratarea hemoroizilor si a intepaturilor de insecte, deoarece contine agenti antiinflamatori, iar gelul formeaza un strat racoros, calmand tesuturile pruriginoase, iritate.
Cum si pentru ce folosim aloe vera
Cautati in farmacii sau supermarketuri produse pe baza de aloe vera ; nu folositi in mod intern decat la indicatiile medicului. Iata la ce o putem folosi :
Arsurile minore si durerile provocate de arsurile solare ; se aplica gelul de aloe vera, care calmeaza durerea, inmoaie pielea si impiedica patrunderea germenilor si a aerului in leziune. Pentru calmarea arsurilor solare, faceti o baie, in cada umpluta cu apa calduta, la care ati adaugat o cana sau doua de suc de aloe vera, din farmacii sau supermarketuri.
Plagi taiate si escoriatii ; gelul de aloe vera formeaza un strat protector natural, favorizand vindecarea ei rapida.
Psoriazis ; gelul de aloe vera calmeaza inflamatiile si inmoaie crustele pielii, care sunt caracteristice acestei boli cutanate cronice. Un studiu facut pe o perioada de 4 saptamani a stabilit ca 83% de persoane care au folosit gelul de aloe vera au avut pielea curata, fata de 6% pentru cei care au folosit alta crema.
Acnee ; s-a observat ca 90% din ranile provocate de acnee s-au vindecat dupa cinci zile, fata de cei care au folosit alte medicamente antiacneice, care s-au vindecat intr-un timp de doua ori mai lung.
Zona zoster ; vindeca leziunile dureroase provocate de virusul herpetic, deoarece aloe vera are efecte antivirale si ajuta dilatarea vaselor mici de sange ( capilarele ), permitand sangelui sa irige zona si grabind vindecarea.
Pentru a obtine un tonifiant general, luati 100 ml suc de aloe, 500 gr miez de nuca, 300 gr miere, sucul a 3-4 lamai ; se amesteca si se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa, nu inainte de a obtine avizul medicului.
Obtinem suc de aloe vera, taind o bucata dintr-o frunza mai mare, sectionand-o in lungime si storcand sucul plantei ; acoperim locul cu un strat gros de suc, repetand de 2-3 ori pe zi.
Precautii
Aloe vera are si contraindicatii ; nu se foloseste de catre cei cu: boli de ficat, vezica biliara, vezica urinara, rinichi, hemoragii uterine si in timpul sarcinii. Este foarte potrivit ca, inainte de a ne autotrata de anumite boli interne cu produse din aloe vera, sa nu o facem “dupa ureche”, ci numai cu avizul medicului, exceptie facand cazurile de mai sus, care sunt de uz extern.
REDACTIA