Cum combateti stresul ?
In perioadele caniculare ( ca si in cele extrem de geroase ) alimentatia are un rol esential in bunastarea organismului, intarirea sistemului imunitar si micsorarea accidentelor cauzate de temperaturile extreme si stresul care le insoteste. O dieta echilibrata este factorul crucial in mentinerea sanatatii in astfel de conditii, deoarece, atat caldura, cat si frigul in exces, favorizeaza instalarea stresului. Anumite alimente si bauturi stimuleaza puternic organismul, devenind astfel cauze directe ale stresului; aceasta suprasolicitare deregleaza nivelul zaharului in sange, afecteaza organele interne si, pe termen lung, pot deveni nocive.
Ce ne streseaza ?
Sunt de vina, pe langa alti factori perturbatori, unele alimente pe care este imperios necesar sa le reducem drastic. Cofeina continuta in cafea, ceai, ciocolata, cola, creste nivelul stresului prin producerea de adrenalina ; consumul excesiv de cofeina duce neabatut la stari de stres prelungit. Alcoolul este o cauza majora a stresului, indiferent daca este arsita sau ger ! Si la temperaturi normale el este tot atat de nociv ; stimuleaza secretia de adrenalina, produce tensiune nervoasa, insomnii, favorizeaza depunerea de grasimi in zona inimii, deregleaza ficatul si produce toxine greu de eliminat. Zaharul continut in dulciuri elibereaza o cantitate mare de energie, ceea ce suprasolicita intens glandele suprarenale. Zaharul nu contine substante nutritive esentiale, dar ingreuneaza functionarea pancreasului si duce la diabet. Irascibilitatea, lipsa de concentrare si depresia sunt rezultatul consumului de zahar. Sarea creste tensiunea, epuizeaza glandele suprarenale si mareste instabilitatea emotionala. Evitati „depozitele” de sare, care sunt : sunca, muraturile, carnatii etc. ; folositi inlocuitorii cu potasiu, in loc de sodiu. Alimentele grase supun sistemul cardiovascular la un stres inutil. Evitati sau eliminati produsele de origine animala, lactatele, alimentele prajite si alimentele tip fast-food. Laptele si produsele lactate streseaza si ele organismul prin caseina – proteina pe care o contin, aceasta fiind foarte greu de digerat, pot produce alergii. Carnea rosie poate produce anxietate si stres prin aducerea unui continutul sporit de dopamina si norepinefrina in creier . Alimentele preparate si rafinate, ca : painea alba si faina rafinata, prajiturile, biscuitii si produsele de patiserie. Ele supun la stres prin saracia substantelor nutritive si abundenta caloriilor inutile. Uleiurile vegetale si margarina prin procesare capata un continut ridicat de acizi grasi trans, cu efect negativ asupra colesterolului, crescand riscul de afectiuni cardiovasculare. Condimentele, prin uleiurile volatile continute, irita mucoasa stomacului, existand pericolul perforarii acesteia. Aditivii alimentari, conservantii si alte substante chimice care provoaca un stres enorm organismului si micsoreaza rezistenta sistemului imunitar.
Cum reducem stresul ?
Datorita rolului important al glandelor suprarenale in reactiile noastre la stres, este necesar sa asiguram organismului substantele nutritive care ajuta la reducerea lui. Un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale este telina, care contine substante nutritive care linistesc organismul si va pot asigura un somn odihnitor. Semintele de floarea-soarelui sunt o sursa bogata de potasiu, de vitamine B, B6 si acid pantotenic si zinc ; concentratia acestora scazand in perioadele de stres. Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E care alunga stresul, beta-caroten si seleniu mineral. Varza „ridica moralul” prin transformarea triptofanului in serotonina. Castravetii au un efect calmant asupra ficatului si sunt benefici pentru sange ; cand ficatul este hranit si nu este suprasolicitat, ajuta la echilibrarea hormonala, creste buna-dispozitie, elimina stresul si da o stare de sanatate excelenta. Sparanghelul contine numeroase elemente regeneratoare, fructele de padure cu boabe : murele care contin magneziu si vitamina C, la fel capsunele si zmeura. Semintele de susan, migdalele si fructul de avocado care contine 14 minerale, fier si cupru, sunt capabile sa reduca stresul. Am lasat la urma usturoiul – „medicamentul miraculos” – care contine substante detoxifiante, in special, alicina, scade tensiunea, reduce stresul, este un puternic antiviral si antifungic, scade colesterolul si creste buna-dispozitie. Face multe ! Dar si… miroase, din pacate !
Acestea sunt alimentele care favorizeaza stresul si cele care il pot combate. Speram ca veti lua aminte si le veti consuma, pe unele mai putin, pe altele mai mult.
Cititi si „Avertismentul de la Maastricht” (click aici)
Ep.1 – O zi de detoxifiere – click aici
Ep.2 – Feriti-va de… – click aici
Ep.3 – Digestia si grupele de alimente – click aici
Ep.4 – Enzimele si semintele germinate – click aici
Ep.5 – Cum combateti stresul ? – click aici
REDACTIA