InfoTerapii - Revista de Sanatate, medicina alternativa, terapii complementare, nutritie, remedii practice, spirit mind and body

Pagina de Start   Redactia Revistei InfoTerapii   General Editor A.A.P.E.S.   Arhiva de Articole   Cautare   Newsletter - Abonament Gratuit   Contact  


Baile terapeutice

Deochiul - superstitie sau adevar

cand sa mancam fructele

KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem!

Spatiul in care traim si sanatatea noastra sufleteasca

Radu Botez - parapsiholog

Orele astrale ale sanatatii

Carte - Intre psihologie si parapsihologie

Putem vorbi cu ADN-ul

Cele 7 zile si secretele acestora

Sa scoatem sau nu amigdalele?

Carte - Afla ce ai fost intr-o viata anterioara (reincarnare)

Cele sapte CHAKRE si lumile superioare


Ce este...

Articol Ce este tulburarea bipolara ?
       
2017/3/28 15:54:35

Ce este tulburarea bipolara?

Ati auzit vreodata expresia “rade ciob de oala sparta”? Poate ca da, poate ca nu. Nu e obligatoriu nici sa o fi auzit si nici sa o fi folosit vreodata. Este doar o expresie din batrani, spusa ca si o posibila concluzie, atunci cand cineva rade de problemele altuia, ignorand faptul ca, poate, se afla intr-o situatie similara. Expresia mi-am amintit-o de curand, auzind pe cineva care comenta cu o incredibila rautate, stirea referitoare la diagnosticarea cu tulburare bipolara a actritei Catherine Zeta Jones. Ce legatura are aceasta expresie cu subiectul acestui articol? Veti vedea imediat...
Cunoscand faptul ca am ceva cunostinte in domeniu, persoana in cauza si-a intrerupt rautacioasele comentarii si m-a ales drept tinta pentru cele cateva intrebari referitoare la aceasta boala. Impresia de “tinta” a fost doar pentru cei neavizati, care este posibil sa se fi intrebat ce are respectiva cu mine. Din primele secunde am inteles ca doamna era foarte interesata de aceasta tulburare afectiva si am inceput sa-i raspund, lasandu-i doar impresia ca as fi fost “punct ochit, punct lovit”.
Am inceput explicatia, incercand sa fiu cat mai explicita, nu numai pentru dansa, ci pentru intreaga audienta. A, uitasem sa precizez...doamna incerca din rasputeri sa devina centrul atentiei in fata mai multor persoane. Daca dumneavoastra considerati ca raspunsurile mele ar putea fi considerate interesante, va invit sa cititi in continuare...

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce este EBOLA?
       
2014/11/24 16:08:48

Ce este EBOLA?
Ebola – pericol letal

De-a lungul istoriei sale, omenirea a cunoscut dezastre nenumarate, care au decimat-o, au slabit-o si... au speriat-o. La epidemiile de ciuma bubonica din Evul Mediu si la SIDA zilelor noastre, se adauga acum alt pericol mortal – EBOLA. Ingrijorarea care a cuprins umanitatea la aflarea vestilor despre re-izbucnirea unei astfel de epidemii pe continentul african s-a intensificat in momentul in care epidemia respectiva a depasit granitele Africii, migrand si pe celelalte continente.

Ce este Ebola?
Febra hemoragica Ebola, cum este denumita, este o boala infectioasa virala, care are o mortalitate de cca. 90% din cazuri. Este provocata de virusul Ebola, numit astfel dupa raul Ebola din Congo, in apropierea caruia a izbucnit prima data, in 1976, aceasta epidemie; simultan a fost identificat atunci inca un focar in Sudan.

Cum se transmite?
Virusul Ebola se transmite de la animal la om, dar si prin transmitere interumana, prin contact cu sangele, secretiile, organele sau fluidele animalelor infectate, apoi, intre oameni, prin contact direct (piele ranita sau mucoase) cu sangele, organele sau secretiile, cum sunt saliva, urina, sperma, lacrimile celor infectati. Transmiterea se poate face si prin contact indirect prin intermediul obiectelor contaminate, a mediului infectat.

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce este caria de biberon
       
2014/5/8 16:44:52

Caria de biberon
Ce este? Cum apare? Cum o prevenim? Cum o tratam?

Caria de biberon este o afectiune specifica dintilor temporari si consta in carierea pana la distrugerea dintilor de lapte ai copilului. Acest tip de leziune carioasa afecteaza cel mai frecvent grupul frontal superior, mai rar afecteaza grupul frontal inferior de dinti. Ordinea de aparitie a cariilor respecta ordinea de eruptie, astfel incat dupa afectarea incisivilor superiori, urmatorii dinti interesati vor fi primii molari, apoi caninii si in final, molarii secunzi superiori.
Cavitatea bucala a copilului la nastere este sterila. Popularea cu microorganisme se face initial prin contaminare pasiva de la mama, lapte, apa, alimente si saliva persoanelor care vin in contact cu copilul.
Microorganismele care populeaza initial cavitatea bucala adera la mucoasele care se descuameaza - Streptococcus salivarius (apare in gura nou-nascutului la 18 ore dupa nastere).
Streptococcus mutans este cel care initiaza caria dentara, dar acesta nu adera de suprafetele care se descuameaza, ci de suprafetele dure dentare, deci el va apare in cavitatea bucala odata cu eruptia dintilor, sursa principala fiind mama.
Datorita alimentatiei copilului mic care se bazeaza in principal pe lapte, apare flora microbiana cariogena. Laptele praf este indulcit frecvent cu sucroza (agent de indulcire), acesta avand rol in metabolismul bacteriilor din cavitatea bucala.

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce reprezintă molarii de minte incluşi?
       
2014/4/16 14:12:56

Ce reprezintă molarii de minte incluşi?

În primul rând trebuie înţeleasă diferenţa dintre un dinte erupt şi un dinte complet dezvoltat. Multă lume tinde să confunde aceşti doi termeni: un dinte complet dezvoltat se referă la un dinte a cărui morfologie (formă) este complet formată (coroană plus rădăcină), în timp ce erupţia unui dinte se referă la apariţia coroanei dentare în cavitatea orală. În terminologia dentară, un dinte inclus se referă la un dinte care s-a format şi dezvoltat în osul alveolar care îl susţine, dar nu a reuşit să erupă complet în poziţia sa normală sau nu a erupt deloc. Al treilea set de molar, denumiţi popular “măsele de minte”, reprezintă ultimii dinţi care apar pe arcadele dentare, de obicei după vârsta de 17 ani. Foarte frecvent, din cauza unei tendinţe filogenetice de micşorare a maxilarelor, molarii de minte nu au loc suficient să erupă corect pe arcadă şi rămân incluşi în os. Lipsa de spaţiu determină molarul de minte să se propteasca în dintele situat anterior, într-o poziţie inclinată şi de aceea, de cele mai multe ori, apariţia lor este însoţită de probleme. Termenul de includere osoasă indică deci faptul că molarul de minte se află încă în osul maxilar sau mandibular. În foarte multe situaţii, molarul de minte poate avea o poziţie aproape orizontală în osul maxilar.

De ce ar trebui să îmi scot molarii de minte?

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce este si cum se manifesta SCHIZOFRENIA
       
2013/1/30 16:31:26

Ce este si cum se manifesta SCHIZOFRENIA

Atunci cand oamenii vorbesc urat unii despre altii, folosesc tot felul de expresii si de termeni, care de care mai duri si mai jignitori. Un astfel de termen, devenit cam la moda in zilele noastre, este cel de “schizofrenic”. Foarte multi dintre cei care il utilizeaza, nu-i cunosc adevarata semnificatie, dar stiu ca li se potriveste celor care par ca sunt “dusi cu capul.” Intr-adevar, exista ceva adevar in aceasta “atribuire”, dar schizofrenia este mult mai mult decat atat.
Schizofrenia este o boala deosebit de complexa a carei gravitate este data si de multimea de simptome din domeniul cognitiei, personalitatii, precum si a activitatii motorii.
Din punct de vedere etimologic, termenul de schizofrenie provine din asocierea de doua cuvinte schizein care se traduce prin a desparti si fren care inseamna minte.
Initial, boala a fost denumita “dementa precoce” avandu-se in vedere debutul precoce din adolescenta, precum si incapacitatea severa pe care o produce in ceea ce priveste functionalitatea celui afectat. Desi a fost studiata timp indelungat, mecanismul de declansare a bolii ramane o enigma. Studiile efectuate de-a lungul a zeci de ani au evidentiat urmatoarele: prevalenta (numarul de persoane bolnave la un moment dat intr-o populatie) se situeaza intre 0,2 si 2%, prevalenta pe viata este de aproape 1%, incidenta ar fi de 1 la 10.000, debutul majoritar situandu-se intre 20 si 35 de ani, varsta de debut fiind ceva mai mica la barbati.

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce este o personalitate evitanta?
       
2012/9/11 20:11:09

Ce este o personalitate evitanta?

Despre persoanele cu o personalitate evitanta se spune ca ar fi niste timizi irecuperabili. Asta considera doar cei neavizati, care nu sunt deloc asa si care, din punct de vedere comportamental, se pot situa la polul opus... Pentru ei, acest gen de persoane nu sunt decat “ciudatii carora le place sa treaca neobservati”, “distantii enervant de plicticosi”, “cei care nu stiu decat sa evite, eventual sa refuze”, etc.
“Comentatorii de profesie” (cititi barfitorii) in lipsa de subiecte si fara a dispune de un nivel minim de informatie stiintifica pe acest segment, se pot lansa intr-o astfel de discutie, pot ajunge la diferite concluzii, incat ascultandu-le, cu voie sau fara, nu te mai poti gandi decat la expresia “este tipul prostului care se crede destept”.
Recent, am ramas neplacut surprinsa de impertinenta unor necunoscatori de a comenta jignitor la adresa acelora care, pana la urma, se dovedisera, datorita personalitatii lor, mult mai ...timizi decat ei.
De acord, din lipsa de pregatire si informare se pot face grave confuzii. Se confunda ceea ce inseamna o personalitate ezitanta cu ceea ce ar fi o tulburare de personalitate ezitanta. Tocmai de aceea, eu va voi explica ce se cunoaste mai putin si care ar fi diferenta.
Se considera ca temperamentele noastre provin, indeosebi din genele cu care ne nastem. Din punct de vedere nativ, unii pot fi timizi, altii mai putin, altii deloc. Acest lucru se poate observa la bebelusi. Pana si ei pot fi deschisi si veseli, curiosi, timizi, etc. Cu timpul, pe masura dezvoltarii lor, lucrurile se mai pot schimba. Incurajat permanent, un copil timid poate deveni sigur pe sine si mai indraznet, dar aceste lucruri functioneaza si invers. In urma unor abuzuri, copii care la inceput erau deschisi si comunicativi, pot deveni inchisi, tacuti si excesiv de timizi. Evolutia timiditatii va depinde de calitatea vietii pe care o duc, de mediul in care traiesc, de educatia pe care o primesc sau o vor primi.
La adulti, timiditatea poate fi confundata si cu indiferenta. Mai mult chiar, cei care au o personalitate evitanta sunt considerati complexati. Reactiile pe care le au pot fi, destul de usor, intelese gresit. De ce? Pentru ca in prezenta mai multor persoane ei se balbaie, se rosesc, se exprima greu, fara a avea deficiente functionale in aria comunicarii.
Ceea ce deranjeaza mult pe cei din preajma lor, este discretia de care dau dovada. Discretia este interpretata doar ca o distanta impusa celorlalti. Motivele pentru cei in cauza sunt clare, pentru cei neavizati sunt doar presupuneri si de cele mai multe ori, sunt gresite. V-as ruga sa aveti in vedere urmatorul aspect. Cand cineva prefera sa se ascunda, exista intotdeauna o explicatie. Nu mai cautati explicatii atunci cand nu vi se dau... fiecare are dreptul la intimitate.

Citeste...

 

Ce este...

Articol Autismul - Ce este Autismul
       
2010/11/28 2:26:00

AUTISMUL

Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologica si este considerata drept una dintre cele mai severe tulburari de dezvoltare ale copilariei.
Istoric. Prima descriere a unor copii care prezentau particularitati specifice total deosebite de tot ceea ce se inregistrase pana la acea data, ii apartine psihiatrului american Leo Kanner si a fost facuta in anul 1943. Acesta a relevat izolarea sociala ca principala trasatura a acestor copii, dandu-i numele de “autism” (de la grecescul autos = sine). Apoi, in anul 1944, in Europa, Hans Asperger a studiat si a descris intr-un articol, ramas aproape necunoscut pana in anii 1980, un grup de copii cu probleme sociale specifice. Aceste prime teorii sugerau anumite anomalii emotionale, cercetarile ulterioare demonstrand insa faptul ca si disfunctionalitatile de natura organica sunt responsabile pentru comportamentul autistic. Acestea sunt cunoscute ca fiind primele articole oficiale despre autism, totusi exista si unele insemnari aparute inainte de anul 1940, cum ar fi aceea despre Victor, baietelul salbatic de la Aveyron, considerat acum ca fiind un copil cu autism abandonat de parintii sai.
Cauzele autismului raman necunoscute. Totusi, conform unor ipoteze avansate, autismul este legat de o serie de factori genetici si de mediu precum : virusul citomegalovirus, o toxina din mediu, o anomalie sau o leziune cerebrala, nivelul anormal de neurotransmitatori (dopamina si serotonina) de la nivelul creierului sau un stres major trait de mama in timpul sarcinii, in special intre a 24-a si a 28-a saptamana. Cativa dintre cercetatori considera faptul ca thimerisolul (un ingredient de vaccin) si vaccinurile pot avea legatura cu autismul deoarece diagnosticul bolii coincide cu varsta la care copilul necesita vaccinuri. Insa nu exista dovezi in acest sens, iar teoria fondata pe acest subiect in 1998 a fost discreditata in 2004.

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce este dentofobia ?
       
2010/6/4 20:21:22

Ce este dentofobia ?
Frica de dentist

Studii recente efectuate la noi in tara, au evidentiat o crestere ingrijoratoare a numarului persoanelor care sufera de dentofobie, care nu este altceva decat o frica patologica de dentist. Se vorbeste despre un procent situat undeva spre 30% din populatie, insa medicii stomatologi considera ca este mult mai mare, avand in vedere situatiile cu care se confrunta la cabinete.
Dentofobia este un tip de fobie care poate avea efecte deosebit de grave asupra starii generale de sanatate a celor afectati. Este o teama patologica, excesiva si irationala fata de dentist, cauzata indeosebi de un procedeu stomatologic sau de un anumit instrument stomatologic. Este constientizata, dar nu poate fi controlata. Poate debuta in copilarie, in adolescenta, la maturitate, chiar mai tarziu.
Cauza poate fi o trauma suferita in trecut, cauzata de o durere excesiva, o fortare, de influentele din familie sau de un medic stomatolog care a avut o atitudine necorespunzatoare la adresa pacientului ( ironie, umilinta, critici dure la adresa igienei orale ), etc.
Fobia dentara sau dentofobia este diferita si mult mai grava decat anxietatea dentara. Anxietatea dentara este o problema mai putin grava, este legata de interventia stomatologica si poate fi mai usor depasita. Fobia dentara are la baza o frica deosebit de puternica, iar reactiile specifice se pot declansa fara ca subiectul sa se confrunte cu stimulul fizic. Este insotita de o serie de manifestari fizice cum ar fi : cresterea frecventei respiratiei, disconfort toracic, tensiune musculara, palpitatii, ameteli, transpiratii, tremuraturi, pierderea echilibrului, lesinuri, pierderea controlului. Dar toate aceste manifestari ciudate nu sunt altceva decat mecanisme de descarcare emotionala.

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce este anorexia ?
       
2010/5/16 16:03:34

Ce este anorexia ?

In ultimul timp, tulburarile de comportament sunt tot mai des intalnite si tocmai din acest motiv, m-am hotarat sa va prezint cateva aspecte semnificative.
Una dintre cele mai frecvente tulburari de comportament alimentar este anorexia, in literatura de specialitate mai fiind cunoscuta si sub denumirea de anorexie nervoasa. De ce si nervoasa? Deoarece nu este doar o simpla dereglare alimentara ce duce la o scadere masiva in greutate, ci si o tulburare psihiatrica, deseori cu grave consecinte fiziologice.
In general, aceasta tulburare se caracterizeaza prin frica intensa de luare in greutate si obsesia dietelor. O persoana care sufera de anorexie este foarte slaba, dar manifesta convingerea ca este supraponderala. Anorexia se intilneste mai des la adolescente si la femei tinere (cam 85-90% din cazuri), dar poate afecta si barbatii, precum si persoanele mai in varsta.
Simptomele sunt variate si diverse. Intre acestea se pot enumera : slabire rapida, obsesie in ceea ce priveste greutatea corporala si pentru caloriile existente in orice produs alimentar, exersare fizica exagerata, oboseala persistenta, hipotermie, tulburare de percepere a imaginii corporale, un fel neobisnuit de a manca constand in : maruntirea excesiva a alimentelor, schimbarea locului lor in farfurie pentru a parea consumate, mestecarea si apoi aruncarea lor pentru a se evita inghitirea, ascunderea subtila a acestora in servetele pentru a fi aruncate ulterior ; administrarea unor medicamente pentru slabit, etc.
Referitor la cauzele anorexiei se considera ca ar putea fi implicati factori : biologici, psihologici, sociali si culturali. Ca factor de risc biologic poate fi considerat existenta unei rude cu tulburari de comportament alimentar. Tristetea, anxietatea, depresia, stresul pot fi importanti factori declansatori.

Citeste...

 

Ce este...

Articol Ce este aerobicul ?
       
2010/4/17 21:18:28

Ce este aerobicul ?

Aerobicul este una din metodele eficiente de combatere a stresului, de prelungire a vietii si de dobandire a unei sanatati perfecte. Gimnastica aerobica reprezinta un complex de exercitii si miscari care dezvolta toate grupele musculare, avand un efect benefic asupra organismului. Este accesibila persoanelor de toate varstele, indiferent de sex, sau de locul unde se afla : acasa sau la sala, individual sau in grup.
Are o mare importanta in educatia spirituala si emotionala a copiilor si tinerilor, dezvoltand o spontaneitate si naturalete a miscarilor, necesare in viata de zi cu zi. Avand tangenta cu muzica si dansul, contribuie la dezvoltarea gustului artistic si largirea orizontului spiritual.
„Aerobic” inseamna literal „cu oxigen”, spre deosebire de „anaerobic”, adica fara sau cu putin oxigen. Pentru a intelege ce functii au sistemele aerobe si anaerobe in corpul uman, trebuie mai intai sa explicam ce rol joaca ele in timpul exercitiilor.

Citeste...

 


Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie


ce este meloterapia

Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog

arhiva articole infoterapiiSite-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Superstitii si Obiceiuri populare (http://www.superstitii.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism