InfoTerapii - Revista de Sanatate, medicina alternativa, terapii complementare, nutritie, remedii practice, spirit mind and body

Pagina de Start   Redactia Revistei InfoTerapii   General Editor A.A.P.E.S.   Arhiva de Articole   Cautare   Newsletter - Abonament Gratuit   Contact  


Baile terapeutice

Deochiul - superstitie sau adevar

cand sa mancam fructele

KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem!

Spatiul in care traim si sanatatea noastra sufleteasca

Radu Botez - parapsiholog

Orele astrale ale sanatatii

Carte - Intre psihologie si parapsihologie

Putem vorbi cu ADN-ul

Cele 7 zile si secretele acestora

Sa scoatem sau nu amigdalele?

Carte - Afla ce ai fost intr-o viata anterioara (reincarnare)

Cele sapte CHAKRE si lumile superioare


VIP medical

Articol Ayatollah-ul medicinei de urgenta - RAED ARAFAT
       
2017/3/20 13:59:11

“Ayatollah”-ul medicinei de urgenta
RAED ARAFAT

In galeria VIP medical, un loc de prim rang poate fi acordat medicului roman Raed Arafat, o personalitate extrem de modesta, dar cu mari realizari in domeniul medicinei de urgenta din Romania. Nascut la Damasc, Siria, la 24 mai 1964, a copilarit in Nablus, Palestina, pana la varsta de 16 ani, cand a venit in Romania pentru a studia medicina. Studiul medicinei a fost, inca de la varsta de 14 ani, o pasiune, o “nebunie frumoasa”, hranita cu dese vizite la spitalul din Nablus, unde lucra unchiul sau, dar si prin infiintarea unei echipe de prim-ajutor impreuna cu cativa colegi de scoala. Ajuns in Romania, tanarul Raed Arafat face un an pregatitor la Pitesti, apoi urmeaza cursurile Facultatii de Medicina din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit in anul 1989 ; urmand specializarea pe Anestezie Terapie Intensiva la Cluj si Targu-Mures.

SMURD - un vis implinit

In anul 1990 infiinteaza la Targu-Mures prima unitate SMURD - Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare - in prezent acesta fiind cel mai modern centru de urgente din Romania. Pe cat de usoara a fost scrierea acestor cuvinte, pe atat de greu a fost inceputul acestei realizari, caci timp de opt ani, Raed Arafat a lucrat ca voluntar la SMURD, intai cu un autoturism cumparat cu proprii bani, proveniti din mostenirea de la tatal sau, masina ce a fost utilata pentru interventii medicale de urgenta, visul si pasiunea medicului Raed Arafat. El spune ca n-a fost singur, alti medici sau asistenti “nebuni” ca el, au lucrat impreuna in mod voluntar cu el.


Incet, cu greu, au fost obtinute sponsorizari si SMURD-ul din Targu-Mures s-a dezvoltat, iar intre acestea, Raed Arafat a urmat un numar foarte mare de cursuri de medicina de urgenta si management al dezastrelor : cursuri de Comandant de Operatiuni de Salvare (C.O.S.) la Brigada de Pompieri din Paris, de Urgente Nucleare Civile la US Army National Guard, Maryland, SUA, cursuri de medic sef de urgenta la Copenhaga, Danemarca, de Transport medical aerian la Serviciul de Ambulanta Aeriana Norvegia, a fost instructor in probleme de Medicina de urgenta si membru al colectivului de instructori al Cursurilor Internationale de medic sef de urgenta la Atena in 2002 si la Graz in 2003. Este absolvent al Programului European de Masterat in medicina de catastrofa la Universitatea Libera din Bruxelles, Belgia si in Managementul dezastrelor la Universitatea Novara din Italia. Experienta sa profesionala a fost imbogatita cu stagii la Spitalul Regional Fribourg, Elvetia in 1988 si la Arrow Park Hospital - Departamentul de Urgenta, Marea Britanie in 1989 si 1991. Din anul 1991 a fost rezident la Spitalul Clinic Judetean Cluj si la Spitalul Clinic Judetean Mures, dar Raed Arafat ramane in istoria medicinei din Romania ca fondator si coordonator al Serviciului Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare din Romania (SMURD). Modelul SMURD a fost preluat de Raed Arafat din Occident si a fost implementat pentru prima data in 1990 la Targu-Mures, iar in timp, prin stradania lui Raed Arafat, serviciul s-a extins in Sibiu, Cluj, Bihor, Timis, Dolj, Bucuresti si Iasi. Din 2001 este si coordonator extern al Dispeceratului Integrat 112 din judetul Mures; intre anii 1992 si 1998 este Consultant din partea Ministerului Sanatatii pentru Centrul Pilot de Medicina de Urgenta Mures, iar din 1994 - medic sef al Departamentului de Urgenta din cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures. Din ianuarie 1998 este membru al Comisiei Nationale de Medicina de Urgenta, iar intre anii 1999 - 2001, expert tehnic pentru Programul Bancii Mondiale pentru implementarea si integrarea serviciilor medicale de urgenta bazata pe modelul SMURD Mures, oferindu-se consultanta in probleme de urgenta medicala unor tari precum Polonia si Vietnam.


“Ayatollah”-ul medicinei de urgenta ?

Astfel a fost numit Raed Arafat, in mod persiflant cu vadita aluzie la originea sa siriano-palestiniana, de catre unul dintre numerosii sai oponenti, care isi motivau impotrivirea prin posibila disparitie a serviciilor de ambulanta, la aparitia SMURD-ului. Pentru enormitatea gafei facuta de acela, Consiliul National pentru Cercetarea Discriminarii s-a sesizat, dar ca de obicei in tara noastra… a ramas cum a cazut ! Cum “ayatollah” inseamna “semnul lui Alah” si este un titlu care se castiga prin studiu, prin propagarea ideilor si prin castigarea de adepti, poate ca oponentul a gresit cand a crezut ca-l persifleaza : Raed Arafat este cu adevarat un semn a lui Dumnezeu in medicina de urgenta din Romania, caci prin studii, prin atragerea de voluntari si sponsori, a reusit sa puna pe picioare o unitate de medicina atat de utila, despre care el spune : “Ca si concept, urgenta este o medicina sociala, pentru toata lumea. Nu exista medicina de urgenta pentru cei care platesc si pentru cei care nu platesc. In momentul in care o tara face asa ceva, tara respectiva a facut o greseala majora in sistemul sanitar. Sistemul de urgenta este un sistem egal pentru toti”. Raed Arafat merge inainte, iar astazi este secretar de Stat in Ministerul Sanatatii si nici un moment nu a incetat sa se ocupe de urgente, caci dupa cum singur spune, munca de birou este pentru altii, el fiind eminamente omul terenului. Toti cei care au lucrat sau lucreaza cu el il caracterizeaza ca pe “un munte de modestie”, dar inainte de toate el este un OM, un medic roman care va ramane in istoria medicinei romanesti.

Cititi portretul psihoastrologic : “Raed Arafat - Un roman intre romani” ( click aici ).


REDACTIA

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.
 
Versiunea pentru printare Trimite unui prieten

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie


ce este meloterapia

Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog

arhiva articole infoterapiiSite-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Superstitii si Obiceiuri populare (http://www.superstitii.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism