InfoTerapii - Revista de Sanatate, medicina alternativa, terapii complementare, nutritie, remedii practice, spirit mind and body

Pagina de Start   Redactia Revistei InfoTerapii   General Editor A.A.P.E.S.   Arhiva de Articole   Cautare   Newsletter - Abonament Gratuit   Contact  


Baile terapeutice

Deochiul - superstitie sau adevar

cand sa mancam fructele

KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem!

Spatiul in care traim si sanatatea noastra sufleteasca

Radu Botez - parapsiholog

Orele astrale ale sanatatii

Carte - Intre psihologie si parapsihologie

Putem vorbi cu ADN-ul

Cele 7 zile si secretele acestora

Sa scoatem sau nu amigdalele?

Carte - Afla ce ai fost intr-o viata anterioara (reincarnare)

Cele sapte CHAKRE si lumile superioare


Ce este...

Articol Ce este dentofobia ?
       
2010/6/4 20:21:22

Ce este dentofobia ?
Frica de dentist

Studii recente efectuate la noi in tara, au evidentiat o crestere ingrijoratoare a numarului persoanelor care sufera de dentofobie, care nu este altceva decat o frica patologica de dentist. Se vorbeste despre un procent situat undeva spre 30% din populatie, insa medicii stomatologi considera ca este mult mai mare, avand in vedere situatiile cu care se confrunta la cabinete.
Dentofobia este un tip de fobie care poate avea efecte deosebit de grave asupra starii generale de sanatate a celor afectati. Este o teama patologica, excesiva si irationala fata de dentist, cauzata indeosebi de un procedeu stomatologic sau de un anumit instrument stomatologic. Este constientizata, dar nu poate fi controlata. Poate debuta in copilarie, in adolescenta, la maturitate, chiar mai tarziu.
Cauza poate fi o trauma suferita in trecut, cauzata de o durere excesiva, o fortare, de influentele din familie sau de un medic stomatolog care a avut o atitudine necorespunzatoare la adresa pacientului ( ironie, umilinta, critici dure la adresa igienei orale ), etc.
Fobia dentara sau dentofobia este diferita si mult mai grava decat anxietatea dentara. Anxietatea dentara este o problema mai putin grava, este legata de interventia stomatologica si poate fi mai usor depasita. Fobia dentara are la baza o frica deosebit de puternica, iar reactiile specifice se pot declansa fara ca subiectul sa se confrunte cu stimulul fizic. Este insotita de o serie de manifestari fizice cum ar fi : cresterea frecventei respiratiei, disconfort toracic, tensiune musculara, palpitatii, ameteli, transpiratii, tremuraturi, pierderea echilibrului, lesinuri, pierderea controlului. Dar toate aceste manifestari ciudate nu sunt altceva decat mecanisme de descarcare emotionala.


Persoanele care sufera de o asemenea fobie evita vizita la stomatolog, desi sufera de grave afectiuni ale dintilor si gingiilor. Este modalitatea lor de a-si minimaliza suferinta, cu toate ca sanatatea dentara le este grav afectata.
Simptomele sunt usor de recunoscut : o panica necontrolata, nervozitate crescuta, dificultati in a respira, incapacitatea de a se controla.
Cum se poate gestiona o asemenea situatie? Primul pas in tratarea acestei fobii este recunoasterea ei. Apoi specialistii recomanda alegerea unui medic stomatolog cu o pregatire profesionala adecvata si cu abilitati de a trata pacientii fobici. Indicate ar mai fi : o buna comunicare cu stomatologul ales, in sensul de a discuta sincer despre grijile legate de tratament, folosirea unor tehnici de relaxare, daca indispune sunetul produs de instrumentarul stomatologic ( indeosebi freza ) se recomanda utilizarea unui dispozitiv cu casti pentru a asculta muzica preferata si stabilirea unui sistem bazat pe semne care sugereaza intreruperea procedurii, cand aceasta se dovedeste a fi prea dureroasa pentru pacient. A se avea in vedere si faptul ca o afectiune dentara tratata din timp costa mai putin si este mai putin dureroasa. Reducerea durerii se poate realiza cu ajutorul anesteziilor locale, folosirea unei aparaturi performante, folosirea unor relaxanti ( gaz ilariant in masca de oxigen ), eventual administrarea unei medicatii impotriva anxietatii de catre medicul stomatolog.
In cazuri severe se recomanda psihoterapia, iar in cazul unor proceduri mai complicate, sedarea constienta pana la anestezia generala.
Va marturisesc ca am abordat acest subiect la rugamintea unor cititori care mi-au solicitat anumite lamuriri. Am scris acest articol, incercand a-i ajuta cumva la solutionarea acestei probleme, dar si de a informa pe cei interesati. Masura in care am reusit sau nu, o las la aprecierea dumneavoastra.

*Cititi si "Dentistul Astrolog" - click aici.


Mihaela-Theodora Popescu

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.
 
Versiunea pentru printare Trimite unui prieten

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie


ce este meloterapia

Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog

arhiva articole infoterapiiSite-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Superstitii si Obiceiuri populare (http://www.superstitii.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism