InfoTerapii - Revista de Sanatate, medicina alternativa, terapii complementare, nutritie, remedii practice, spirit mind and body

Pagina de Start   Redactia Revistei InfoTerapii   General Editor A.A.P.E.S.   Arhiva de Articole   Cautare   Newsletter - Abonament Gratuit   Contact  


Baile terapeutice

Deochiul - superstitie sau adevar

cand sa mancam fructele

KARMA - Necunoscuta pe care trebuie sa o cunoastem!

Spatiul in care traim si sanatatea noastra sufleteasca

Radu Botez - parapsiholog

Orele astrale ale sanatatii

Carte - Intre psihologie si parapsihologie

Putem vorbi cu ADN-ul

Cele 7 zile si secretele acestora

Sa scoatem sau nu amigdalele?

Carte - Afla ce ai fost intr-o viata anterioara (reincarnare)

Cele sapte CHAKRE si lumile superioare


Info Articole

Articol Radiologia dentara - o alegere fara riscuri
       
2010/3/6 20:03:44

Radiologia dentara - o alegere fara riscuri

Radiografia dentara reprezinta o imagine a dintilor si maxilarelor, obtinuta prin expunerea la radiatiile X.
Radiografiile dentare sunt efectuate cu scopul de a identifica anumite detalii nedecelabile la examenul clinic, leziuni carioase in stadii incipiente, chisturi sau granuloame, fracturi ale dintilor, fracturi de maxilar, tumori, dinti inclusi.
Aceasta manopera conduce deci medicul stomatolog catre un diagnostic cat mai precis, dar totodata ajuta medicul sa verifice succesul tratamentului in toate etapele de lucru.
Cel mai uzitat tip de radiografie dentara poarta numele de radiografie retroalveolara, un film de dimensiuni mici, in care pot fi vizualizate 2-3 elemente dentare. Rezultatul radiografiei se elibereaza pe loc, in cateva minute.

Contrar parerii pacientilor mai putin informati, radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate. Astazi, multe dintre cabinete au achizitionat aparatura noua, performanta, prevazuta cu multe sisteme de filtrare a radiatiei X, si referitor la acest aspect as dori sa aduc aici cateva lamuriri suplimentare.
In conditiile de siguranta actuale, cantitatea de Raze X primite in urma unei examinari este foarte mica, iar riscul este neglijabil. Radiografia dentara prezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata. Doza de radiatie primita in timpul efectuarii radiografiei dentare se masoara in unitati „rem”, sau unitati „sievert”.


In mod curent, cotidian, noi ne expunem zilnic radiatiilor din diferite surse naturale (atmosferice, cosmice, terestre) dar si surse artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefon mobil, etc.).Toate acestea reprezinta o cantitate de radiatie cu mult, mult mai mare decat cea primita cu ocazia efectuarii uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film. Dintre toate investigatiile cu Raze X, radiografia dentara este cel mai putin iradianta, doza de radiatii emise fiind de numai 0,02 mSv. O simpla comparatie este deci foarte relevant :

Sursa de radiatii - Doza
Radiografie dentara - 0,02 mSv
Mamografie - 1-2 mSv
CT toracic sau pelvis - 4-8 mSv
CT complet - 10-12 mSv
Radiatii din mediu - 3 mSv/an

Doza maxima admisa este de 20 mSv/an.
Primim suplimentar si o cantitate de radiatie de la sursele artificiale, dar pe care nu o putem calcula ca studiu general, deoarece cantitatea variaza in functie de stilul nostru de viata-timpul petrecut in fata monitorului, la telefonul mobil,etc.

O atentie sporita trebuie acordata gravidelor si mamelor care alapteaza. Este important de stiut ca radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneza sau nasterea. Radiatiile emise de aparatele roentgen dentare, asa cum am mai mentionat, sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate risc (abdomen, ovare, sani) sunt protejate printr-un sort special conceput din plumb. Totusi, ca o precautie suplimentara, este recomandabil sa se evite efectuarea radiografiilor in perioada primului si ultimului trimestru de sarcina.
De mentionat ca desi protectia cu sortul special din plumb este necesara numai in cazuri speciale, totusi, pentru linistea pacientilor, in centrele de radiologie dentara sortul de plumb, prevazut si cu un guler pentru protectia glandei tiroide, se utilizeaza fara exceptie.


Dr. Flavia Strat
Medic stomatolog , competenta radiodiagnostic

www.dentist-radiologie-constanta.ro

*Reproducerea neautorizata a textelor sau imaginilor de pe acest site este interzisa. Preluarea textelor publicate se poate face doar cu acordul General Editor A.A.P.E.S.


 
Versiunea pentru printare Trimite unui prieten

Parapsiholog Radu Botez - parapsihologie paranormal astrologie


ce este meloterapia

Curs individual de parapsihologie cu Radu Botez - parapsiholog

arhiva articole infoterapiiSite-ul oficial al Asociatiei de Astrologie si Parapsihologie ElyStar (http://www.aapes.ro) Revista ElyStar OnLine - de Parapsihologie si Astrologie (http://www.elystar.ro) Radu Botez - parapsiholog - carte de vizita online Revista de Rugaciuni (http://www.rugaciuni.ro) Cabinet OnLine de Parapsihologie - Parapsiholog Radu Botez (http://www.parapsiholog.ro) Revista de medicina alternativa  (http://www.infoterapii.ro) Revista Vietilor Anterioare  (http://www.reincarnare.ro) Revista OnLine de Interpretare a Viselor  (http://www.oniromantie.ro) Revista InfoMuzica - meloterapie       (www.infomuzica.ro) Carte Psihologie Parapsihologie Revista de Arte Martiale - Budo Gym  (http://www.revista.budogymclub.ro/) Revista de Superstitii si Obiceiuri populare (http://www.superstitii.ro) Budo Gym Club - Dojo de Kyokushin Karate Astrologie Tarot Horoscop Numerologie Info Parapsiholog - Cabinet de Parapsihologie Paranormal Astrologie Paranormal - Parapsihologie  (http://www.paranormal-parapsihologie.com) Portal Esoteric (http://www.parapsiholog.eu) Noul tau dictionar de vise -- Enciclopedia viselor pe intelesul tuturor - editie digitala Carte Reincarnare Carte SEX si Zodii Magazin Ezoteric fotograf nunta botez Marc Barbu - fotojurnalism