Mierea terapeutica

Mierea a fost folosita din cele mai vechi timpuri, nu numai ca hrana, ci si pentru prevenirea si combaterea unor suferinte ale omului. Albinele si mierea sunt pomenite din vremuri imemoriale in vechi scrieri ale civilizatiilor antice, cea egipteana, indiana, elena si altele, fiind mentionate in Biblie, in Coran sau Talmud, dar si in cunoscutele scrieri Iliada si Odiseea. Mierea era folosita ca remediu inca de prin anii 3000-2000 i.Chr. nascand o practica traditionala numita apiterapia, care functioneaza fara gres si astazi. Apiterapia ca terapie traditionala in vederea mentinerii sanatatii corpului omenesc foloseste mierea, polenul, ceara, laptisorul de matca, propolisul si veninul albinelor ; dar cea mai cunoscuta si mai folosita este mierea de albine, sub diverse forme, denumite dupa suportul de pe care aduna albinele nectarul: miere de salcam, de tei si altele, dar si mierea poliflora, care este cea mai valoroasa din punct de vedere terapeutic.

Mierea – continut

Daca vrem sa comparam valoarea alimentara a mierii fata de alte alimente vedem ca 100 gr. miere sunt echivalente cu 170 gr. carne de vaca, 5 oua, 0,5 l. lapte sau 4 portocale. Mierea contine cam 40% glucoza, 35% fructoza, 3% zaharoza si maltoza, ale caror procente variaza in functie de tipul de miere. Mierea contine vitaminele B1, B2, B6, K, C, provitamina A-carotenul, acid folic, dar si numeroase microelemente, ca : aluminiu, fier, iod, beriliu, bor, potasiu, calciu, nichel, mangan, litiu, zinc, fosfor etc. Mierea ca aliment ia parte activa la mentinerea sanatatii functionale a sistemului nervos central, imbunatateste starea tesuturilor, creste permeabilitatea vaselor sanguine si stimuleaza circulatia sanguina. Mierea contine aminoacizi, intre care piocembrina se gaseste numai in miere.

Mierea – actiune terapeutica

Mierea este folosita si ca medicament, actionand ca: intaritor, fortifiant, tonic, cicatrizant, conservant, antigerminativ, protectiv, nutritiv, hemostatic, regenerator. Ea mai poate fi folosita si ca antidiaretic, calmant, dezinfectant sau antibiotic. Departe de a fi doar un excelent indulcitor natural si energizant al organismului, care ajuta la echilibrarea fizica si psihica inlaturand oboseala, mierea mai combate si insomnia, dilata vasele de sange, amelioreaza activitatea inimii, are efect hipotensiv, influenteaza benefic flora intestinala, contribuie la eliminarea substantelor toxice din ficat si rinichi, este expectorant si ajuta in afectiunile renale sau ale sangelui. Intre numeroasele actiuni ale mierii sunt si efectele benefice in artrite, artroze, arterite si in inlaturarea migrenelor. De asemenea, inlatura starile de voma ale sugarilor, desigur neaparat pastrand precautiile recomandate de medic.

Mierea – indicatii terapeutice

Mierea este indicata in afectiuni ale bolilor interne, ca : gastrita, duodenita, boli de inima, de ficat si ale cailor biliare; unele afectiuni chirurgicale, rani, arsuri, degeraturi ; afectiuni respiratorii: guturai, rinite, sinuzite, faringite, bronsite; afectiuni endocrine: insuficienta hipofizara, spasmofilie; afectiuni ginecologice: diferite infectii microbiene, micotice, tricomonatice, plagi ; afectiuni psihiatrice si neurologice: anorexie, stari depresive, anemie, scaderi in greutate. Terapia cu miere poate fi aplicata si in alte afectiuni: ulcere varicoase, ulceratii, eczeme, sau in conjunctivite unde se pot aplica bai de ochi. Afectiunile cardiace se amelioreaza cu 3 lingurite de miere poliflora pe zi. In extenuarea organismului: se ia cate o lingura de miere zilnic, dimineata, pe stomacul gol. Pentru dureri de cap luati o lingura de miere cand apare durerea; dupa 30 de minute ea dispare.

Mierea – sortimente si boli

Spectrul actiunilor farmaco-terapeutice este extrem de variat, iar mierea se produce in mai multe sortimente – dupa flora regiunii in care este asezata stupina de catre apicultor – de unde albinele colecteaza nectarul si fiecare sortiment de miere poate trata afectiuni diferite. Astfel: mierea de salcam este calmanta; mierea de castan decongestioneaza ficatul si prostata, favorizand circulatia sanguina; mierea de mar este tonica si antidiareica; mierea de tei este calmanta si sedativa; mierea de papadie este depurativa si usor laxativa; mierea de rapita este indicata in tratamentul local al ulcerelor varicoase; mierea de salcam galben japonez micsoreaza timpul de coagulare al sangelui, regleaza ciclul menstrual si influenteaza benefic functiile digestive; mierea de cimbrisor este antiseptica, pectorala si afrodisiaca.

Mierea – cateva retete

Insomnie: un amestec dintr-un pahar cu apa calda in care se dizolva o lingura de miere si o lingura de otet de mere si se bea inainte de culcare. Spasme musculare, carceii, pot fi inlaturate luand cate doua lingurite de miere dupa fiecare masa. Hipertensiune arteriala: un amestec din: o lingura de miere, o lingura suc de sfecla, o lingura suc de hrean (se tine in apa 36 ore inainte de a fi ras) si sucul de la o lamaie; se ia cate o lingura din amestec de trei ori pe zi, inainte de masa.
Arsuri: dimineata si seara, dupa spalarea pielii cu ceai de tei sau musetel, se unge arsura cu miere naturala si se acopera cu o folie de plastic si apoi cu bandaj.
Stenocardie: un amestec din sucul a doua lamai, sucul a doua frunze de aloe si 500 gr. miere. Se lasa la macerat intr-un vas bine inchis, timp de sapte zile, in frigider. Se ia cate o lingura de trei ori pe zi, inainte de masa.
Artrita, tratament de uz extern: se aplica pe locul afectat si se maseaza usor cu o pasta dintr-o parte miere, doua parti apa calduta si o lingurita cu scortisoara pudra.
Artrita, tratament de uz intern: luati in fiecare dimineata pe stomacul gol, o cana cu apa fierbinte amestecata cu o lingura de miere si o jumatate de lingurita de scortisoara pudra.
Raceala, tuse, gripa: un amestec din ghimbir, zeama de lamaie si miere sau hrean cu miere.
Intarirea gingiilor : se mesteca fagurele cu miere.
Afectiuni respiratorii : se ia cate o lingurita de miere, de patru-sase ori pe zi, cu ceai fierbinte sau cu lapte, ca sudorific si in raceli.
Tuberculoza : un amestec din: 100 gr. miere, 100 gr. unt, 100 gr. untura de porc sau gasca, 15 gr. suc de aloe. Se incalzesc impreuna pe o baie de aburi, nu se fierb, se amesteca; se ia cate o lingura la o cana cu lapte fierbinte, dimineata si seara.
Ateroscleroza : un amestec din doua lingurite de miere, o capatana de usturoi pisat si sucul de la o lamaie; se administreaza in doua doze, dimineata si seara, cu 30 de minute inainte de masa.

Mierea – contraindicatii si atentionari

Contraindicatii : mierea este contraindicata in: diabetul zaharat si renal, hipertiroidie, obezitate, hipercolesterolemie si, desigur, in alergia la miere. Daca o persoana are diabet fara sa stie (si sunt multe!) sau este predispusa la aceasta boala, consumand miere poate face un diabet zaharat incurabil cu urmari dintre cele mai grave.
Atentionari : mierea terapeutica nu se cumpara nici din magazin, nici de la piata, ci direct de la apicultor, de preferat de la cei cu stupine indepartate de orase sau alte locuri poluate, cu flora bine cunoscuta. Sa nu uitam nici ca mierea este fotosensibila si ca urmare soarele, lumina, ii scade valoarea terapeutica.

*Cititi si “Masa de miere cu pulbere de aur” – click aici

REDACTIA