Masajul – atingerea benefica ( 1 )

Scurt istoric

A fost odata un suedez numit Per Henrik Link, care suferea de artrita reumatoidala. Pentru a-si alina suferinta cauzata de aceasta boala, el a creat un sistem de masaj si gimnastica, menit sa-l ajute a suporta mai usor durerea si care i-a adus pana la urma o ameliorare surprinzatoare. Devenit foarte popular, acest sistem s-a extins atat in Europa cat si in Statele Unite. In anul 1813, guvernul suedez a deschis o scoala de masaj – Royal Swidish Central Institute – iar Link a fost desemnat conducatorul acesteia. Cand in 1839 Link a decedat, studentii sai au dus in toata lumea invataturile sale. Metoda a evoluat, astazi fiind cunoscuta sub numele de masajul suedez, masajul terapeutic sau masajul clasic. Dar Link nu a facut, propriu-zis, o descoperire, deoarece masajul a fost cunoscut inca din vechime in Extremul Orient. Cu mii de ani in urma el era practicat de orientali, ca tehnica terapeutica si de relaxare, fiind unul dintre principalele metode de domolire a durerii. Hipocrate spunea ca „medicul trebuie sa aiba experienta in multe privinte, dar fara doar si poate in privinta masajului…”. Pliniu se supunea regulat masajului pentru a-si alina suferintele provocate de astm, iar Iulius Cezar, era zilnic ciupit pe tot corpul pentru usurarea nevralgiei si durerilor de cap.

Masajul – atingerea fermecata

Ati observat ca, de cate ori ne doare capul, punem palma pe frunte, pe ceafa sau pe tample ? Daca ne lovim la picior, gestul reflex este sa frecam locul cu pricina ; cand copiii plang, ii mangaiem pe cap si pe obrajori ; cand vrem sa imbarbatam pe cineva sau in semn de prietenie il batem cu palma pe umar ; sau, chiar strangerea de mana ferma pe care o facem, in semn de salut sau de incheiere a unei intelegeri – toate aceste atingeri sunt menite a alina, a potoli sau a incuraja. Toate sunt o atingere fermecata, care ne pozitiveaza. Masajul este – in sine – o atingere benefica aducatoare de relaxare si o crestere a starii de bine si nu numai ; el poate ameliora si tamadui numeroase afectiuni ale muschilor, tendoanelor sau ligamentelor, poate afecta benefic echilibrul de fluide al organismului ( sangele si limfa ), masajul avand o eficienta deosebita si ca metoda de medicina preventiva si ca energizant pentru cei epuizati sau aflati in convalescenta.

Tehnici de masaj

Desi in Europa, deci si la noi, este cunoscut mai mult masajul suedez, in ultimul timp au inceput sa fie cunoscute si tehnicile de masaj din Orient. Tehnicile acestora sunt diferite unele de altele si vom enumera cateva dintre acestea : intai, masajul terapeutic, suedez , european, dar popular si in Australia, relaxeaza si imbunatateste circulatia sanguina ; masajul curativ care ajuta la vindecarea leziunilor tesuturilor moi, muschi, tendoane, ligament ; shiatsu, tehnica orientala care imbunatateste circulatia energiei, se concentreaza pe anumite puncte ca si acupunctura ; reflexologia, care consta in masajul talpilor in puncte bine determinate pentru vindecarea altor parti ale corpului ; masajul Thai de relaxare si energizare ( care nu are nici o legatura cu asa-zisul masaj thailandez erotic, proliferat in multe „cabinete” de masaj de la noi, care se ocupa, in realitate, de cu totul altceva ! ). Mai sunt : masajul Yumeiho, care este terapia de indreptare a coxalelor prin masaj si presopunctura ; Qigong, practica chinezeasca denumita „stiinta vietii” si Taijiquan cea mai buna metoda de mentinere a sanatatii. Despre acestea din urma puteti citi mai multe in articolul „Terapie prin artele martiale” ( click aici ). Se mai practica masajul pentru persoane cu nevoi speciale ; intre care masajul copilului, care trateaza constipatiile, colicii si problemele de somn ale copilului si il ajuta sa ia in greutate si sa se dezvolte armonios ; masajul sportiv, care ajuta la recuperarea muschilor suprasolicitati si maresc performantele sportivilor. Tehnici de masaj sunt multe, am enumerat doar cateva si vom vorbi pe larg despre ele in numerele viitoare ale revistei.

Ghidul contraindicatiilor

Desi masajul este o tehnica benefica organismului, exista niste contraindicatii, pe care trebuie sa le respectam, pentru a nu acutiza problemele respective. Masajul nu se aplica, in : afectiuni ale pielii ( infectii, arsuri, herpes, melanom, psoriazis, eczeme, zona zoster si altele ) ; boli neuropsihice ( meningoencefalite, accidentele vasculare acute ) ; boli ale aparatului respirator ( pneumonii, pleurezii, pneumotorax ) ; boli ale aparatului cardio-vascular ( infarct de miocard, tulburari severe de ritm cardiac, anevrism de aorta, endocardita, pericardita, miocardita, insuficienta cardiaca decompensata, hipertensiune arteriala st. II si III ) ; boli ale aparatului digestiv ( hemoragii digestive, perforatii, pancreatite sau colicistite acute, hepatita acuta, ciroza hepatica decompensata) ; boli de sange ( hemofilie, leucemii acute etc. ) ; boli reumatismale ( reumatism poliarticular acut, poliartrita cronica evolutiva, spondilita anchilozanta in fazele inflamatorii ) ; TBC indiferent de localizare ; tumori maligne generalizate ; ultimele 3-4 luni de sarcina ale femeii gravide.

Cititi si :
Masajul (I) – Masajul – atingerea benefica – click aici
Masajul (II) – Reguli, manevre si aplicare – click aici
Masajul (III) – Shiatsu, sanatatea orientala – click aici
Masajul (IV) – Reflexologia, „stiinta” talpilor – click aici
Masajul (V) – Masajul celor cu nevoi speciale – click aici

REDACTIA