Este carnea toxica ?

Acum – da !
In vechime, animalele se hraneau in mod absolut natural, iar carnea lor era mai putin nociva decat astazi, cand ele sunt crescute si hranite in ferme si crescatorii. Desi primim asigurari ca o astfel de carne este „sigura”, lucrurile nu stau deloc asa. Animalele sunt hranite cu nutreturi concentrate, care contin vitamine si minerale sintetice, li se administreaza antibiotice, vaccinuri si hormoni de crestere ; toate acestea ajung in stomacul nostru, provocand grave dezechilibre glandulare si metabolice. Asta si sacrificarea lor, moment in care organismul animal produce anumite toxine care, ajunse in organismul uman, produc adevarate ravagii. Dupa sacrificare, carnea trebuie comercializata avand un aspect cat mai atragator, astfel ca intra „in scena” vestitele E-uri ( vezi „E-urile suferintei noastre” click aici ) ; acestea sunt nitritii care fac carnea mai aspectuoasa si… produc cancer; mai sunt apoi „amelioratorii” de aroma folositi in industria mezelurilor, care afecteaza ficatul, pancreasul, sistemul imunitar si sistemul nervos, continuand cu acei aditivi alimentari, de care n-avem habar, dar care ne otravesc lent, dar implacabil. Este carnea toxica ? Acum, categoric – da !

Bolile consumului excesiv de carne

Carnea conduce detasat in topul toxicitatii alimentelor, fiind alimentul cu cel mai ridicat grad de risc, iar efectele sale nefaste se acumuleaza in timp, cu repercusiuni asupra organismului uman dintre cele mai nocive. Iata ce boli poate cauza consumul excesiv de carne : arterioscleroza, tromboflebita, insuficienta cardiaca, boli ale sistemului nervos si imunitar, cancer de diferite tipuri : de colon, mamar, de pancreas, impotenta si infertilitate, boli digestive si altele ; si nu in ultimul rand, obezitatea care, iata, „ataca” intens in ultima vreme populatii intregi ; SUA este depasita de numarul crescand al persoanelor obeze si, recent, s-a tras un semnal de alarma referitor la obezitatea infantila si in Romania ( click aici ).
In afara de aceste amenintari, sunt si boli cu transmitere directa, boli extrem de agresive, ca : trichineloza, tenia, leptospiroza, bruceloza etc.

Cat de toxica este carnea ?

Am amintit ca ea este nr.1 in topul toxicitatii alimentelor. Cea mai toxica dintre sortimentele de carne, este carnea zisa „rosie” : carnea de porc, de vita, de oaie, de capra si vanatul. Mai putin daunatoare ar fi carnea de pasare, dar conditiile si tratamentul din crescatoriile avicole, fac si din aceasta carne un aliment destul de neindicat. Cea mai putin toxica – deocamdata – este cea de peste – oceanic sau de apa dulce – in masura in care apele respective nu sunt poluate ; pentru ca, peste cativa ani, probabil, acestea vor duce la poluarea si a carnii pestelui din ele. Sumbra pespectiva ! Dar, deocamdata, carnea zisa „alba” este cea mai putin toxica.
Singura solutie pentru a evita gravele imbolnaviri ale organismului uman, este reducerea drastica a consumului de carne, in favoarea unei alimentatii mult mai sanatoasa – cea vegetariana ( vezi „Vegetarienii au avut dreptate” click aici ).

Traditie romaneasca ? Nu-i adevarat !

Multi vor putea spune ca romanul nu poate sa se adapteze unui mod de viata vegetarian, pentru ca „asa e traditia noastra”. Lucru complet neadevarat ! Nici traditia crestina, nici cea laica nu a fost si nu este in Romania – carnivora ! Romanul si-a luat proteinele necesare, nu din carne, ci a luat proteine vegetale din fasole, iar in vremurile mai apropiate din soia. Taranul roman ( si pana mai incoace, populatia era majoritar sateasca, mai putin citadina ) si-a luat principiile vitale ale alimentatiei din „verzaturi”, cum li se spunea ; doar la marile sarbatori, Pastele si Craciunul, taiau un miel, un porc. Doar de doua ori pe an ! Intre acestea, neamul romanesc avea o alimentatie preponderent vegetala si, pe deasupra, posturile religioase erau respectate cu sfintenie, nemaivorbind despre faptul ca in majoritate, zilele de miercuri si vineri erau zile de post; iar habotnicii si familiile nevoiase tineau vinerea post negru. Asta era Traditia ! De Craciun – sarmalele si carnatii ( facute in casa ), de Paste – mielul si stufatul; observati ca mancarurile erau combinate cu zisele „verzaturi” : varza, ceapa verde, usturoi verde etc. „Traditia” gratarului ne vine de peste ocean, dar si de mai aproape, Turcia, Grecia, Cipru ; doar carnatul si sarmaua sunt „ale noastre” ( daca nu ma insel ) ; micii, chifteaua, shaorma-ua, hamburger-ul si alte produse din carne „repede mancabile” ( fast-food ), toate ne sunt straine, dar noi le-am adoptat si chiar au devenit o „moda”. Romanii sacrificau mielul si porcul, dar carnea lor era gatita, nu pe jumatate cruda, la gratar ; in cursul anului, romanul fiind in majoritate – vegetarian. Campul si gradina erau sursele sale de vitamine, de minerale, de hrana si erau suficiente pentru ca poporul sa fie sanatos ! Nu, traditia romaneasca, nici cea crestina, nici cea laica, nu ne indeamna sa fim carnivori. Dimpotriva.

Si atunci ?…

Profitati de lungul Post al Craciunului, care incepe in fiecare an pe 14 noiembrie si incercati un mod de a va hrani, mai putin nociv. Nu uitati ca fasolea si soia va dau proteinele necesare pentru a le inlocui pe cele din carne. Alimentele bune in timpul postului si nu numai, sunt : fasolea, cartofii, broccoli, lintea, nautul, maslinele, prazul, sfecla, mazarea, morcovii, ceapa, usturoiul ; fructele : mere, pere, prune, gutui, prune uscate, nuci, citrice ; muraturile : gogonele, castraveti, conopida, gogosari ; legumele si fructele congelate. Si nu uitati miraculoasa VARZA, proaspata sau murata, recunoscuta ca aliment si medicament, impreuna cu delicioasa zeama de varza, daca e facuta „ca la mama acasa” !

Am facut acesta mica digresiune pentru a va atrage atentia asupra pericolelor cu care ameninta un consum exagerat de carne, acela de intoxicare, lenta e drept, dar extrem de periculoasa pentru organismul uman. Cantariti aceste variante si aplicati-o pe cea la care va indeamna inima, bunul-simt si ratiunea. Dar, ganditi-va bine !..

Olivia Vatva – consilier A.A.P.E.S.