ASTENIA DE TOAMNA

Nota: nu confundati astenia de toamna cu anxietatea sau cu depresia, chiar daca simptomele lor par asemanatoare.

Toata lumea a auzit sau a suferit de astenia de primavara (click aici); putini stiu insa ca sunt frecvente si asteniile de toamna, cauzate de conditiile speciale ale acestui anotimp si multi sufera de aceasta afectiune, unii chiar fara sa stie. Observati-va starile, atunci cand simtiti ca „ceva nu este in regula”, mai ales toamna; astenia de toamna netratata, lasata la voia intamplarii, poate cauza suferinte mai mari, cu atat mai mult cu cat, in vremurile de astazi, toti suntem preocupati de diverse probleme si, cel mai adesea, uitam sa ne ingrijim sanatatea.

Simptomele asteniei de toamna. Daca, odata cu instalarea toamnei, observati o stare de oboseala continua, aveti incapacitate de concentrare si insomnii, dureri de cap, nervozitate excesiva si iritabilitate fara motiv; toate acestea neavand o cauza aparenta, atunci sigur aveti o astenie de toamna, in care sistemul dvs. imunitar este influentat negativ si sensibilizat. Daca dormiti suficient si va alimentati corect si starea de oboseala se mentine totusi, sigur aveti o astfel de astenie.

Cauzele asteniei de toamna. Cele mai frecvente cauze sunt diferentele de temperatura intre zi si noapte, dar si de la o zi la alta, stilul de viata dezordonat si, de multe ori, presiunea aprovizionarii pentru iarna, alaturi de o alimentatie inadecvata, cu carente de vitamine si minerale si programul foarte incarcat sunt cateva dintre cauzele asteniei de toamna. Una dintre cauzele cele mai frecvente – foarte importanta – este si lumina, in cantitate din ce in ce mai mica pe parcursul zilelor de toamna.

Cum tratam astenia de toamna. Cea mai mare atentie trebuie sa o acordam lipsei de vitamine si minerale; consumand multe fructe si legume, puteti evita carentele de vitamine. Folositi in alimentatia dvs. cereale si lactate, care contin calciu, fibre, carbonati si vitamine. Nu neglijati relaxarea si dormiti suficient. Tonifiati organismul cu produse naturale, ca : laptisorul de matca, gingseng si miere. Dintre „medicamentele” cele mai indicate in astenia de toamna, sunt : soarele, soarele si… soarele. Prindeti orice moment insorit si faceti plimbari lungi, in locuri verzi si insorite. Si nu in ultimul rand, astenia de toamna se trateaza cu multa… atentie. Nepasarea, lipsa de interes pentru simptomele si cauzele acesteia sunt daunatoare sanatatii dvs.

Ceaiuri recomandate pentru astenia de toamna. Suntem tentati sa ne „indopam” cu pastile si tablete, ori de cate ori suntem bolnavi; se pare ca am uitat stravechile remedii oferite de bunica. Printre acestea ceaiurile sunt salutare si va recomandam cateva dintre acestea.
Ceai din amestec de : flori si radacina de ciubotica-cucului, roinita si paducel, in parti egale. La o cana cu apa clocotita se pune o lingura de amestec; se beau cateva inghitituri inainte de masa.
Ceai din amestec de : 50 gr. menta, 50 gr. roinita si 25 gr. radacina de valeriana. La o cana cu apa clocotita se pun doua linguri de amestec, se lasa vasul acoperit timp de o ora, apoi se strecoara si se beau cateva inghitituri cu o ora inainte de culcare.
Ceaiul de sunatoare este bun ca masura preventiva contra asteniei de toamna.

REDACTIA